Depozitarea corecta a ceaiului in propria casa – un subiect care pare simplu, dar de multe ori nu este!
Ceaiul este un produs deshidratat, cu un continut mic de apa si cu o structura poroasa, avand totodata o mare capacitate de pierdere a substantelor care genereaza aroma, precum si de fixare a substantelor volatile din mediul inconjurator. Din aceste motive, ambalarea trebuie sa asigure protectia ceaiului impotriva apei, a vaporilor si a gazelor

Inainte de a povesti despre cum sa depozitam ceaiul acasa, as dori sa fac o recomandare foarte importanta: cand cumparati ceai din tea shop sau din ceainarie incercati sa achizionati ceai care nu a stat prea mult timp pe raft. Rugati vanzatorul sa va ambaleze pe loc cantitatea de ceai dorita deoarece compusii din ceai sunt sensibili la aer.
Ca regula generala, dupa ce cumparati ceai, despachetati-l din punguta in care este ambalat si depozitati-l intr-o cutie etansa, curata, in care nu ati depozitat niciodata altceva in afara de ceai. Cutia pastrati-o intr-un loc intunecos, aerisit, fara mirosuri puternice.
Totusi, ce intelegem prin deteriorarea ceaiului?
In contact cu aerul, ceaiul isi poate continua procesul de oxidare…la voi acasa (mai ales ceaiurile neoxidate sau partial oxidate). Aceasta situatie o putem intalni desigur in cazul ceaiurilor verzi, galbene sau albe. Cu alte cuvinte, veti sti ca ceaiul incepe sa se invecheasca daca pare mai putin aromat decat atunci cand l-ati cumparat, daca mucegaieste sau daca prinde un gust sau un miros slab de la alimentele depozitate in apropiere.
In cazut ceaiurilor oxidate 100% precum ceaiurile negre sau semioxidate, precum ceaiurile oolongs, procesul de oxidare este putin probabil sa se produca ulterior. Iar daca se produce, nu este nicio problema, nici nu veti baga de seama deoarece gustul ceaiului nu se va schimba.
Daca vrem sa depozitam ceaiul in conditii optime pentru a ne putea bucura de prospetimea si de beneficiile frunzelor de ceai, iata care sunt regulile de care trebuie sa tinem cont:
1. Ceaiul trebuie ferit de oxigen
Frunzele de ceai continua sa se oxideze in timp daca sunt expuse la oxigen. Chiar daca depozitam ceaiul in cutii etanse, oxigenul tot patrunde in cutie si afecteaza mai ales frunzele din partea superioara a vasului. Pentru a evita oxidarea, multi producatori de ceai ambaleaza in vid frunzele de Camellia sinensis.
2. Ceaiul trebuie ferit de caldura
Caldura accelereaza oxidarea (o si opreste, dar in cadrul unor procese monitorizate). Unele ceaiuri mai delicate, precum ceaiurile verzi sau galbene pot fi pastrate cu succes in frigider sau congelator pentru a incetini reactiile de oxidare. Totusi, acest lucru trebuie facut cu atentie, pentru a evita condensarea de frunze si deteriorarea lor. Este recomandat sa ambalati ceaiul in pachete mici pe care le veti folosi pe durata unei saptamani. Un secret foarte important atunci cand utilizati ceai de la congelator sau de la frigider: nu-l infuzati pana cand nu ajunge la temperatura camerei.
Totusi, este de retinut faptul ca unii specialisti in ceai nu recomanda regrigerarea sau congelarea frunzelor de ceai.
3. Ceaiul trebuie ferit de lumina
Efectele luminii asupra ceaiului nu au fost profund studiate, dar s-a constatat ca frunzele uscate expuse la lumina au un gust “metalic”.
4. Ceaiul trebuie ferit de mirosuri puternice
Frunzele de ceai vor imprumuta mirosurile puternice dimprejur. Asadar, nu depozitati ceaiul in bucatarie, langa condimente sau langa alte substante toxice sau non toxice puternic mirositoare. Evitati sa depozitezi ceaiul in vase de plastic sau din lemn.
5. Ceaiul trebuie ferit de umiditate
Ceaiul este higroscopic si va obsorbi umiditatea din jur. Absorbind umiditatea din jur, frunzele de ceai isi pierd aroma. O cutie etansa este tot ce aveti nevoie pentru a bloca aceste procese.
6. Ceaiul trebuie depozitat in cantitate mare, vrac
Mai mult ceai depozitat intr-o cutie etansa inseamna mai putin oxigen care sa oxideze frunzele de ceai. Asadar, umpleti cutiile cu ceai pentru o depozitare optima. Aceasta regula este foarte importanta si in procesul de invechire al ceaiului (aplicata ceaiului Pu Erh).
In concluzie, trebuie retinut faptul ca ceaiurile verzi, galbene si albe se degradeaza mai repede decat ceaiurile negre si oolongs. Un alt aspect important care merita atentia noastra: cu cat frunzele de ceai sunt mai rupte, cu atat se vor degrada mai repede (de unde reiese faptul ca ceaiul de o calitate superioara, cu frunze intregi se va degrada mai greu in comparatie cu ceaiul cu frunze rupte).
Recomandari suplimentare:

– Nu cumparati ceai mai mult decat aveti nevoie. Termenul de valabilitate general pentru ceai este de 2 ani. Ceaiurile negre au termen de valabilitate mai lung decat al celor verzi, iar anumite specialitati de ceai verde (cum ar fi acelea din flori) sunt la apogeu numai o luna. Exceptia o face desigur ceaiul Pu Erh, ceaiul al carui gust devine mai bun odata cu trecerea timpului. In general, ceaiul negru se poate pastra pana la 2 ani daca este depozitat corect, intr-un suport etansa, in spatiu racoros, fara lumina.
– Incercati sa cumparati numai cantitatea de ceai verde pe care o puteti consuma in 6 luni, maxim 1 an, dupa aceea ceaiul verde isi pierde prospetimea. Printre ceaiurile verzi, cele rulate strans precum Gunpowder se pastreaza mai bine decat varietatile cu frunze.
– Orice tip de ceai poate fi pastrat mai mult daca puneti pliculete absorbante de oxigen in recipientul de ceai (care in prezent nu se gasesc in Romania, le puteti achizitiona din Germania sau din alte tari din UE).
Bibliografie:
Cartea Ceaiului Verde, Dr. Lester A. Mitscher, Victoria Dolby Toews, Editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2012
http://www.worldoftea.org/
http://www.teavivre.com/info/