Intre 14 si 20 octombrie 2013 Bucuresti a gazduit a Cincea Editie a Festivalului Ceaiului si al Cafelei – Tea & Coffee Festival 2013: www.tea-coffee.ro
Iar pe 16 octombrie 2013, Cafeneaua Tete A Tete din Herastrau a gazduit Seara Japoneza. Pe langa prezentarea de kimonouri (Kitsuke reprezinta arta de a imbraca un kimono) si concertul de Taiko (tobe japoneze), reprezentanti ai Centrului de Studii Romano – Japoneze au facut o demonstratie de Chanoyu – Ceremonialul Ceaiului Japonez.
Mai multe detalii despre eveniment puteti citi accesand linkul: http://www.tea-coffee.ro/festival/teacoffee-festival-editia-av-a-seara-japoneza/
Eu vreau doar sa felicit Centrul de Studii Romano – Japoneze csrj.ro pentru reusita evenimentului si va invit sa va delectati cu cateva poze “de la fata locului”:
In incheiere vreau sa prezint doar cateva principii de baza ale ceremoniei Chanoyu, cu promisiunea de a reveni asupra acestui subiect si cu alte ocazii, in articolele viitoare.
Ceremonialul ceaiului japonez – Chanoyu a fost practicat in mediile cultivate din Japonia inca din secolul XIII, dar a luat amploare mai ales in secolul al XV-lea, odata cu dezvoltarea budismului Zen. Practicile ceremonialului sunt codificate dupa o eticheta stricta denumita Chada – Calea Ceaiului. Aceasta ceremonie avea si are in continuare o semnificatie filosofica si sociala, sustinuta de 4 principii: armonie, respect, puritate, liniste.
Nimic nu este intamplator cand vine vorba despre aceasta arta. De exemplu, Sala de ceai – Chashitsu are intotdeauna 9, 9 metri patrati si intotdeauna evoca foarte multa simplitate. Intotdeauna este dotata cu un alcov – Tokonoma si aproape de centru are o vatra sapata in pamant. Incaperea are 2 intrari (una pentru gazda, una pentru musafiri).
Cand vine vorba despre un ritual atat de complex, ne putem imagina ca musafirii nu intra pur si simplu in Chashitsu. Intai admira gradina gazdei, apoi isi spala mainile pentru a se purifica. Cand intra in sala se apleaca usor, in semn de umilinta si respect. Inainte de a se aseza, admira pictura interiorului si ceramica pregatita pentru ceremonial. Bolul cu ceai era trecut din mana in mana – un singur bol pentru toti invitatii (evident, acest ritual a suferit modificari de-a lungul timpului).
Arta rafinata a ceaiului si a ceremonialului Chanoyu se refera si la arhitectura pavilionului – Sukiya si a salii de ceai – Chashitsu, dar si la obiectele utilizate: bolul de ceai – Chawan, cutia de ceai – Chaire, telul de ceai Chasen, lingurita de bambus – Chashaku.
Asa cum am promis, voi reveni cu noi articole despre Chanoyu. Sper doar ca v-am starnit curiozitatea cu privire la Chanoyu.